Kabinet neemt maatregelen om kwaliteit jeugdzorg te verbeteren

Kabinet neemt maatregelen om kwaliteit jeugdzorg te verbeteren

maandag 16 april 2018 20:10

Jongeren in de gesloten jeugdzorg mogen niet meer in de isoleercel belanden. Uit huis geplaatste kinderen krijgen een mentor en elke jeugdzorgjongere stelt in het vervolg samen met zijn begeleiders een toekomstplan op.

Met die maatregelen willen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en zijn collega Sander Dekker (Rechtsbescherming) de jeugdzorg verbeteren, staat in het plan dat de ministers hebben gestuurd aan de Tweede Kamer.

De jeugdzorg is overgedragen aan de gemeente, maar die transitie verloopt nog niet soepel. De ministers streven ernaar dat kinderen zoveel mogelijk thuis opgroeien en meer begeleiding krijgen om zelfstandig te worden. Ook moet de wachttijd voor hulp korter worden. Voor de maatregelen ligt ruim 100 miljoen euro klaar.

Op dit moment heeft een kind tot zijn achttiende recht op pleegzorg. Eerder kondigde De Jonge al aan dat hij deze leeftijd wil verhogen naar 21 jaar en pleegouders zullen dan ook zolang betaald moeten krijgen.

Isoleercel uitbannen

De ministers willen de isoleercel binnen een jaar helemaal uitbannen. Het blijft wel mogelijk om een kind bijvoorbeeld op de eigen kamer een poosje af te zonderen, maar ook dat moet minder vaak gebeuren en daarvoor gaan strengere regels gelden. Deskundigen waarschuwen al langer dat eenzame opsluiting kinderen niet ten goede komt, maar hen juist schaadt.

De jeugdzorg zelf ''omarmt in grote lijnen'' de plannen van de ministers. BGZJ (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd) wil ''nu snel aan de slag'', de brancheorganisatie wijst erop dat sommige kinderen die hulp nodig hebben de weg naar de jeugdzorg nog moeilijk kunnen vinden en dat jeugdzorg en onderwijs nog te veel langs elkaar heen werken.

Afgelopen jaar kregen ongeveer 400.000 kinderen een vorm van jeugdhulp.

ANP bericht

« Terug

Nieuws

Kabinet neemt maatregelen om kwaliteit jeugdzorg te verbeteren

maandag 16 april 2018 20:10 Jongeren in de gesloten jeugdzorg mogen niet meer in de isoleercel belanden. Uit huis geplaatste kinderen krijgen een mentor en elke jeugdzorgjongere stelt in het vervolg samen met zijn ... lees verder

Bescherming van de privacy

vrijdag 13 april 2018 15:51 Stichting Onky Donky vindt de bescherming van de privacy van onze vrijwilligers, medewerkers, verwijzers, gasten, sponsoren en donateurs van groot belang. Wij hebben alles in het werk gesteld om ... lees verder

Rondleiding Onky Donky Members Club

Rondleiding Mark Wegh.jpgdinsdag 10 april 2018 21:37 Op 10 april 2018 was de Onky Donky Members Club te gast bij Porsche Classic Center Gelderland. Het was een interessante bijeenkomst waarbij de plannen vanuit stichting Onky Donky werden ... lees verder

Steun Onky Donky

Het hele jaar is het Onky Donky Huis geopend om kinderen in een zorgelijke situatie die beperkt worden in hun kind-zijn, een onvergetelijke dag in Ouwehands Dierenpark te geven. Om dit mogelijk te maken is uw hulp hard nodig, wij zijn namelijk geheel afhankelijk van giften en sponsoring.

Hoe steunen?

Je kunt het Onky Donky Huis op diverse manieren steunen:

Blijf op de hoogte

Ontvang jij graag het laatste nieuws van Onky Donky in je mailbox? Registreer je dan snel en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Close