Scholenactie: Kom in actie voor Onky Donky!

Elk kind moet kind kunnen zijn. Elk kind moet zorgeloos kunnen spelen en genieten. Elk kind moet onvergetelijke fijne herinneringen kunnen maken. Elk kind moet zich gezien en gehoord voelen. 

Met een Onky Donky Dag willen wij ze dit graag laten ervaren, al is het maar voor één dag!

Wij roepen de basisscholen en Speciaal Onderwijs locaties op om in actie te komen voor Onky Donky, zodat wij meer kinderen een onvergetelijke Onky Donky dag en een glimlach kunnen bezorgen. Je kunt met de gehele school één actie starten, maar je kunt ook per klas of team verschillende acties starten. Denk aan bijvoorbeeld een sponsorloop, speurtocht, een heitje-voor-een-karweitje, oliebollen / cup cakes / koekjes bakken en verkopen, een bingo of loterij organiseren, een dansvoorstelling, modeshow of (zomer)markt organiseren, koppelen aan een bestaande activiteit. De mogelijkheden binnen de Corona-maatregelen zijn legio!

Om de scholen zo goed mogelijk te ondersteunen hebben wij hier onder op onze website meer informatie en verschillende materialen klaar staan die je kunt downloaden.

Kom in actie met je bedrijf voor Onky Donky

Hoe start je een actie?

Wil jij in actie komen samen met een aantal klasgenoten,  je hele klas of gehele school? Wij helpen je graag bij het opzetten van een actie!

Om met een team een sponsorpagina aan te maken moeten de volgende stappen doorlopen worden:

  • Klik op de volgende link: Start actie.
  • Kies “Teams” bij “Hoe zet jij je in?”
  • Vul jullie gegevens in.
  • Stel je team voor (naam, foto).
  • Vervolgens geef je de teampagina vorm door een streefbedrag, paginatitel, persoonlijke tekst en foto’s toe te voegen (dit hoeft niet direct volledig te zijn).
  • Bovenstaande kan je altijd wijzigen door op de knop rechtsboven te klikken en naar ‘Mijn pagina’s beheren‘ of ‘Profiel wijzigen‘ te gaan.
  • Zodra de teampagina aangemaakt is, kunnen anderen zich aansluiten via de knop ‘Ik wil in dit team‘ op de teampagina.

Klik hier voor tips om jullie actie succesvol te maken.

Is er iets onduidelijk? Zou je iets willen overleggen? Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op

Downloads

Om je actie te ondersteunen kun je hieronder verschillende leuke items downloaden.

Brief voor de leerlingen

In het kort wordt uitgelegd wie Stichting Onky Donky is en wat we doen. We brengen de actie onder de aandacht en vertellen hoe ze een actie op kunnen starten.

Brief voor de ouders

Deze brief kan naar de ouders gestuurd worden ter informatie.

Fonkel lespakket

Dit lespakket is samengesteld voor groep 3 tot en met groep 6. Eind groep 2 en begin groep 7 is ook mogelijk. Het thema is “Elk kind is uniek en mooi”. Het lespakket sluit hiermee aan op kerndoelen 34 en 37 van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO).

De werkvormen die je inzet zijn kringgesprekken met de hele groep en een creatieve opdracht die de leerlingen individueel doen. Dit lespakket neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Via onderstaande button kun je het lespakket aanvragen en direct downloaden.

Klassenposter

Ter ondersteuning van het lespakket of de actie kan deze A3-poster in de klas en / of in de gang opgehangen worden.

Er zijn ook nog eens mooie prijzen te winnen voor de deelnemende scholen en klassen!

1e prijs: Workshop door Dani Apeldoorn in het thema Elk kind is mooi en uniek.
Jullie leren op een bestaande melodie een tekst te schrijven en hierbij rekening te houden met de flow en ritmiek. Daarna gaan jullie het lied samen met Dani Apeldoorn inzingen en opnemen. Natuurlijk moet het lied ook gepresenteerd worden!  De school die gezamenlijk de meeste donaties heeft gerealiseerd wint deze workshop.  
2e en 3e prijs: Met de hele klas naar Ouwehands Dierenpark!
De klas die gezamenlijk de meeste donaties heeft gerealiseerd wint voor de gehele klas (circa 30) tickets voor Ouwehands Dierenpark, inclusief een rondleiding in het Onky Donky huis.
3e, 4e, 5e, 6e en 7e prijs: Een Meet & Greet met onze mascotte Fonkel.
Fonkel bezoekt de school. Gaat langs in elke klas en gezamenlijk met de gehele school wordt het Fonkel dansje geleerd en uitgevoerd op het “Fonkel, jij bent mijn vriend” lied. Deze prijs is beschikbaar voor de scholen die als 2e, 3e, 4e, 5e en 6e school de meeste donaties heeft gerealiseerd.
8e prijs: Een Swinx spelcomputer voor in de klas.
De Swinxs spelcomputer is ontworpen voor actieve spelletjes voor binnen en buiten. De Swinx console praat, herkent, moedigt aan, legt spelletjes uit en treedt tevens op als scheidsrechter. Deze prijs is beschikbaar voor een klas of team binnen de scholenactie voor de klas die als 2e de meeste donaties heeft gerealiseerd.

* Er kan per school 1 prijs gewonnen worden. Mocht de school gezamenlijk de meeste donaties realiseren en een klas binnen deze school de meeste donaties als klas, dan ontvangt deze school alleen de prijs voor meeste donaties per school. De niet gewonnen prijs gaat dan automatisch door naar de runner-up.

Maak kennis met onze mascotte Fonkel

Fonkel

De mascotte Fonkel is een grote knuffel waar kinderen vrolijk van worden. De mascotte brengt hun een lach op het gezicht en laat de kinderen zich speciaal voelen. Met deze mascotte dragen wij ook de Onky Donky thema’s uit: liefdevol, een hart voor kinderen, kinderen laten stralen.

Onze mascotte is, net als het dier in ons logo, een schildpad. Een schildpad staat met zijn schild voor bescherming en veiligheid. Dat bieden wij ook in het Onky Donky huis. De naam van de mascotte is Fonkel. Fonkel is de afkorting van fonkelen, wat synoniem staat voor stralen, schijnen, flikkeren, glanzen, sprankelen, twinkelen, glimmen, glinsteren en schitteren.

Het verhaal achter Fonkel
Fonkel heeft een hart voor kinderen en weet hoe het is om kwetsbaar te zijn, maar met zijn schild op zijn rug biedt hij bescherming. Fonkel is vrolijk, een beetje gek en ontzettend lief en een echte allemans vriend. Fonkel woont in het Onky Donky huis en zijn hoofddoel in het leven is kinderen te laten stralen op hun onvergetelijke Onky Donky dag.

Om de kinderen nog meer te laten stralen en hun een onvergetelijke beleving mee naar huis te geven, zal Fonkel tijdens de Onky Donky dagen samen met de kinderen een dansje doen op een speciaal voor hem geschreven lied, genaamd “Fonkel, jij bent mijn vriend”. Het lied is geschreven door Huug Duin en ingezongen door Kim-Lian van der Meij en Dani Apeldoorn.

Je kunt het lied hier downloaden op onze website.

Fonkel - mascotte Stichting Onky Donky
Dani Apeldoorn - Ambassadeur van Stichting Onky Donky

Workshops door Dani Apeldoorn

Dani Apeldoorn is ambassadeur van Stichting Onky Donky en heeft in het Lied “Fonkel, jij laat me stralen” het rapgedeelte verzorgd.

Dani Apeldoorn is een freestyle rapper, sing-a-song-writer en producer. Dani is al vanaf jonge leeftijd bezig met het maken van muziek. Ook is Dani al vanaf 2015 werkzaam als workshop docent.  Deze workshops kunnen gekoppeld worden aan elk gewenst thema.

Kinderen aanmelden voor een Onky Donky Dag

Heb jij een leerling in de klas of op meerdere leerlingen op school die om welke reden dan ook worden beperkt in het kind-zijn? En gun jij deze leerling(en) een onvergetelijke Onky Donky Dag? Meld je dan aan als verwijzer, zodat jouw leerling(en) in aanmerking komen voor zo’n speciale dag!

Meer informatie